Sankt Hans Tale – Turistchef Trine Søndergaard Pedersen

Sankt Hans Tale – Turistchef Trine Søndergaard Pedersen

Skrevet af Turistchef Trine Søndergaard Pedersen

Kære Øster Hurup

Da jeg blev forespurgt på, om jeg ville holde SanktHans-talen i aften og takkede ja hertil, skyndte jeg mig at google SanktHans. Det gjorde jeg for at sikre mig, om der nu var nogle traditioner, jeg skulle huske at overholde, for traditioner – dem værner vi om. Specielt her i Øster Hurup. Det kommer jeg tilbage til. Jeg nåede dog ikke at læse mere, end at denne midsommernat er fyldt med magiske naturkræfter….og så tænkte jeg, at dén er hjemme! Det ligger lige for – for hvilket sted findes der, hvor der er så mange magiske kræfter, som her i Øster Hurup? Det vil jeg gerne fortælle lidt om – hvilken styrke det er og hvordan det opleves, set udefra.

Jeg har de sidste 4-5 år haft fornøjelsen af at arbejde tæt sammen med en lang række mennesker her i Øster Hurup – mennesker, der har repræsenteret foreninger i byen og sig selv, som borgere i byen. Vi har siddet tæt sammen i arbejdet om at definere byens helhedsplan – sætte retning på, hvordan byen skal udvikle sig med udgangspunkt i de kvaliteter og potentialer, som stedet herude rummer. Det er den betagende og unikke natur omkring os – det er den skønne og børnevenlige strand – det er det autentiske og charmerende havnemiljø og så er det, ikke mindst, folket…..Jer, der bor her – Jer, der har valgt at slå Jer ned her…blive her. Man fornemmer tydeligt, at det ikke er tilfældigheder – eller nødvendigheder – der er årsag hertil, men et positivt og aktivt tilvalg. Dette aktive tilvalg af et sted skaber en kultur og en stemning i byen, som ikke er så nem at forklare, men som er en mindst lige så vigtig kvalitet for området, som de naturherligheder, der omringer os.

Vi har haft mellem 10 og 15 workshops om den nye plan. Hver eneste gang møder I op fulde af energi og entusiasme….klar til at bidrage og tage ansvar for, hvordan byen udvikler sig. Når vi kalder til borgermøder er det gennemsnitlige antal, der deltager, svarende til 25% af indbyggerne. Det er imponerende. I har fællesspisninger og events – mange traditionsrige, som her i aften, blandet med nytænkende som Musik på Havnen, der støt og roligt vokser op til en ny tradition, I bygger legeplads og laver Kløverstier, regulerer trafik til cykelløb og meget, meget mere – og hver eneste gang er der sikret en fest, fordi deltagelsen er så stor, og fordi der står så mange hænder klar til at holde fast, tage ved og række ud.

Forleden tog vi fat på den sidste fase frem mod realiseringen af helhedsplanen. I mødet med de arkitekter, der nu skal tegne stregerne og slå krølle på de vigtige detaljer og finesser i Jeres kommende nye midtby, viste I igen, igen Jeres engagement og ejerskab. Dette så tydeligt, at arkitekten pludselig udbrød, om I var klar over, hvor misundelsesværdigt Jeres sammenhold og engagement er. At der rigtig, rigtig mange steder rundt i landet er igangsat projekter, der går ud på at få folk til at kunne det samme som Jer. Altså samle sig, samarbejde, engagere sig. I tager det måske for givet, fordi det er så dybt forankret hos Jer….bliv endelig ved med at have denne tilgang som en naturlighed og en selvfølgelighed, men husk også at værn om den og plej den, for det er ikke for givet, at I som by har den sammenhængskraft.

For nylig er jeg blevet forespurgt på to forhold, hvor denne særlige styrke, som I som samfund besidder, igen er understreget. Jeg blev ringet om af en journalist, da vi udsendte pressemeddelelsen om valg af arkitekt. Journalisten kunne simpelthen ikke forstå, hvorfor der nu skulle workshops til igen? Helhedsplanen var jo udarbejdet igennem flere workshops – så hvad var det nye nu? Jeg prøvede at forklare ham, at helhedsplanen jo udpeger de byrum – midtbyen, forbindelsen til havnen, arealet overfor turistkontoret og selve havnen – som der skal arbejdes med, men nu skal stregerne sættes, det fine og detaljerne og de unikke træk skal udtænkes og byrummene skal indrettes, så det passer til byens behov. Skabe en bymidte, som virker både om sommeren, når her emmer af liv og glade gæster, men også som by, der passer til resten af året, hvor området skal fremstå attraktivt for borgerne, som bor her. Det forstod journalisten godt, men hvorfor workshops igen, spørger han? Først der gik det op for mig, at det er processen og ikke resultatet af helhedsplanen, han ikke forstod – hvortil jeg kunne fortælle ham, at sådan samarbejder vi altså i Øster Hurup. Hvis byen skal ændre udtryk og bygges om for de første 10 mio. kr. til næste år, så er det soleklart, at de mennesker, der skal leve i byen, der har ejendom i byen, der skal tage ejerskab for den færdige løsning – dem, der giver liv til byen – de skal bydes til at sidde med om bordet. Alt andet vil falde helt unaturligt. Det var svært at forklare ham, men jeg tror heldigvis godt, at I ved, hvad jeg mener.

I tirsdags holdt jeg et oplæg for kollegaer fra en anden destination i Nordjylland om netop processen med helhedsplanen her i Øster Hurup (det er for øvrigt langt fra første gang og igen udtryk for, at I herude altså kan og gør noget unikt). Her blev jeg spurgt om, om ikke også vi stødte ind i den evige problematik om at få de frivillige til at engagere sig? Overhovedet ikke, svarede jeg. Ikke det, der ligner. For i Øster Hurup engagerer de frivillige sig selv – og så er det bare med at rende stærkt i kommunalt regi og i VisitMariagerfjord, hvis vi vil følge med. Nogen vil måske fristes til så at spørge Øster Hurup: Er det ikke svært at få de kommunale og VisitMariagerfjord til at engagere sig ;-)? Jeg kan være usikker på svaret…tror ikke helt, jeg tørstille det spørgsmål, men kan omvendt sige, at vi er lykkedes, når alle svarer det samme: Overhovedet ikke!

I foråret startede GoOn-gruppen en landsdækkende kampagne med Ole Thestrup som frontfigur. En kampagne, der hylder samfundets ildsjæle…dem, der får hjulene til at dreje rundt og skaber rammer for det gode liv. En kritik at begrebet UdkantsDanmark, som med Ole Thestrups klare stemmeføring jo ikke findes, ”for noget kan ikke være udkant, når jorden den er rund!” I kampagnen kunne man indstille årets ildsjæl. Det havde jeg svært ved at forliges med, så jeg prøvede faktisk og skrev til dem:
”Ville ønske, at man kunne indstille ikke bare een ildsjæl, men et helt lokalsamfund af ildsjæle, der tilsammen gør SÅ meget for den by, de er en del af. Kunne man det, ville jeg indstille Øster Hurup. Hvad foreningerne i den by – side om side og ganske frivilligt – gør for at byen fremstår attraktiv og med et væld af aktiviteter, er imponerende. Byen er en mindre by beliggende helt ud til østkysten – ca 700 indbyggere. Her samles man om og vil det gode liv. Her står havneforeningen, turistforeningen, handelsstandsforeningen, idrætsforeningen, eventforeningen, Multihuset, borgerforeningen og 60+’erne sammen side om side. De koordinerer løbende deres aktiviteter på møder med fast frekvens, og de bakker op om hinandens aktiviteter. De giver en hånd med, hjælper hinanden, støtter hinanden, er der for hinanden. Her ser man stort på, hvilken slags forening, man repræsenterer, for alle engagerer sig med ønsket om at vil byen som by – hinanden som mennesker – det bedste. De repræsenterer hele byen, og de samler hele byen. Det er en by, hvor en god ide gribes og realiseres uden betænkeligheder, fordi opbakningen er så stor. Her værner ildsjæle i flokke om hinanden og det fælles gode – og der er så mange ildsjæle, at hele byen lyser op på grund af det.”

GoOn-gruppen kvitterede og skrev ”Hej Trine, du kan sagtens nominere mere end een ildsjæl, dog ikke en helt forening. Hold dog øje med siden, senere på året vil vi også hylde foreningerne ? mvh Go’on”
Jeg droppede det, for jeg kunne godt se, at det ville tage meget lang tid at indtaste SÅ mange ildsjæle. Som jeg skrev, ville jeg ønske, at I kunne nomineres som et helt samfund. Det fortjener i. Det kan man ikke og pyt med det, for den største glæde tror jeg faktisk I får, når i gang på gang lykkes sammen, magiske naturkræfter, som I er.

Med disse ord vil Jer ønske alle en god aften – og måske god tur for nogen ? – og en rigtig dejlig sommer.