Slut med mosevand på stranden i Øster Hurup

Slut med mosevand på stranden i Øster Hurup

Jubel i Øster Hurup: Ny faskine indviet, som skal lede mosevand direkte ud i havet. Foto: Sten Andersen

Af Helle Schiønning

Flagene var hejst og duften af grillpølser spredte sig lørdag over stranden ved Øster Hurup. Her var ca. 200 sommerhusejere og andre strandgæster samlet for at indvie et nyt faskineanlæg, der skal lede Sellegårde Bæk direkte ud i havet, fortæller TV2 Nord.

Bækken kommer fra Lille Vildmose og løber ud i Kattegat ved Øster Hurup. Med sig har bækken brunt, snasket mosevand, som hverken er giftigt eller farligt, men som ikke er specielt lækkert at vade rundt i som strandgæst.

Men strandgæsterne har lige præcis været nødt til at gå rundt i det brune vand. Bækkens naturlige løb er nemlig at følge kysten og dermed har mosevandet oversvømmet store dele af det, som ellers er en af Mariagerfjord Kommunes perler.

– Nu har vi altså en kyst, vi sætter stor pris på, og vi har en kyst, som vi gerne vil have turister til at komme til. Hvis den skal bebos af turister i sommerhalvåret, så skal den altså ikke være fyldt med brunt vand og smuds, som kommer inde fra mosen, siger Mariagerfjord Kommunes borgmester, Mogens Jespersen (Venstre), som var med til at indvie faskinen.

Indtil 2008 var der en anden faskine tæt på den nye, men den blev nedlagt, og siden har sommerhusejerne kæmpet for at få lov at etablere en ny. Kyst- og naturbeskyttelsesregler har gjort det svært at få tilladelse, men gennem et samarbejde mellem sommerhusejere, kommune og Aage V. Jensen Naturfond er det altså lykkedes at få godkendelsen i hus, så faskinen nu er en realitet.

– Det er en forløsning. det har været en hård kamp gennem otte-ni år. I dag er en jublende god dag. Det er noget, vi har glædet os rigtig meget til, siger Niels Juel, som er formand for Sellegårde Sommerhusforening.
Både borgmester og sommerhusformand glæder sig over, at stranden allerede ser pænere og hvidere ud, end før faskinen blev etableret, og de glæder sig til, at strandgæster igen kan nyde kyssten i fulde drag.

– Nu har løbet været sådan her i en uges tid, inden vi officielt åbnede, og vi kan jo se allerede nu, at det brune vand ryger til havs i stedet for ud langs kysten. Så jeg er sikker på, at når sæsonen forhåbentlig starter nu, så kan man se en virkning allerede. Det er perfekt, siger Mogens Jespersen.

– Jeg tror, der er mange, der vil komme ned og se, hvordan det er at bade hernede og bare være her og gå en tur langs stranden og nyde det. Det er næsten som ved Middelhavet, når det er bedst her, siger Niels Juel.